Vander Elst Building almost completed - Belgium, Leuven

Leuven-Brabant
Gebouw Vander Elst bijna klaar
 
Projectontwikkelaar Ghelamco zit op kruissnelheid met het winkel- en kantorenproject in de voormalige sigarenfabriek Vander Elst langs de Vaart. "Nog voor het einde van dit jaar wordt het gebouw opgeleverd. De benedenverdieping wordt volledig ingenomen door een winkel van DreamLand en DreamBaby. Daarboven komt 13.400 vierkante meter kantoorruimte", zegt Sam Vossen van ontwikkelaar Ghelamco. 

Het meest 'groene' winkel¬en kantoorgebouw van Leuven. Zo kunnen we het project van ontwikkelaar Ghelamco in de voormalige sigarenfabriek Vander Elst aan de Vaart omschrijven. Wat oorspronkelijk begon met een beschermde gevel - met het gekende opschrift van de sigarenfabriek - is ondertussen uitgegroeid tot een volledig nieuw gebouw waarvan de oplevering nog voor het einde van dit jaar is gepland. 

Winkel en kantoren 

"De structuur staat er en nu volgt de afwerking. Een aantal huurders staan te popelen om van start te gaan in het nieuwe gebouw", zegt Philippe Panier, financieel verantwoordelijke bij Ghelamco. "De oplevering is inderdaad voorzien voor het einde van dit jaar. We zitten dus volledig op schema. Op de verdieping voorzien we kantoorruimtes en op het gelijkvloers komt een grote winkel." De winkelruimte, 4.100 vierkante meter groot, zal overigens ingenomen worden door één winkel. "Het gaat om DreamLand en DreamBaby", bevestigt Sam Vossen, commercieel verantwoordelijke bij Ghelamco. "Op de verdiepingen voorzien we welgeteld 13.400 vierkante meter kantoorruimte. Er is bijzonder veel interesse van bedrijven uit de regio maar ook van bedrijven uit het Brusselse. Onder meer AG Insurance zal kantoren huren in het gebouw. Er komt ook een businesscenter en ook overheidsdiensten hebben al interesse getoond. De grote interesse is te danken aan de hoge visibiliteit en de uitstekende ligging." 

Groene factor 

"Momenteel moeten we zelfs een wachtlijst aanleggen van kandidaat¬huurders. Leuven maakt inzake kantoorverhuur een inhaalbeweging tegenover Brussel. De universiteitsstad beschikt dan ook over een stabiele huurmarkt. Het succes van dit project merk je ook aan de interesse van investeerders die het gebouw willen kopen om verder te verhuren." Een andere troef van het project is de 'groene factor'. "Dat klopt. We krijgen een internationaal erkend certificaat (BREEAM) met als score 'very good'", aldus Sam Vossen. "Het is het eerste kantoorgebouw op de Leuvense markt met zo'n hoge score. Regenwater wordt gerecupereerd, warmte wordt gerecupereerd, er zijn douches voorzien en in het verhuurcontract zijn zelfs gratis fietsen inbegrepen die de medewerkers van de bedrijven kunnen gebruiken voor woon¬werkverkeer." De sigarenfabriek werd in 1886 opgericht door Louis Vander Elst en veranderde sindsdien drie keer van eigenaar. Enkele jaren geleden nam Henri Wintermans het bedrijf nog over van American Tobacco Group. Toen werd besloten om alle fabrieksactiviteiten over te brengen naar een nieuwbouw in Lummen. 

Glazen gebouw 

Binnenkort begint het gebouw 'Vander Elst' opnieuw aan een nieuw hoofdstuk, al krijgt het gekende gebouw in baksteen wel het gezelschap van een zes verdiepingen hoog glazen gebouw. 

BART MERTENS © 2012 Het Laatste Nieuws
Top